SIO

System Informacji Oświatowej
Teraz jest Wt wrz 07, 2010 4:08 pm

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2

Autor Wiadomość
 Tytuł: logowanie do SIO
PostNapisane: N lut 15, 2009 4:08 pm 

Witam! Usunelam plik pass i zalogowalam sie przez hasło SIO. Nastepnie pojawil sie komunikat o utworzeniu hasla. Zrobilam to. Jednak za kazdym razem gdy chce otworzyc SIO to musze podawac haslo SIO, a nie haslo administratora. Co zrobic?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: logowanie do SIO
PostNapisane: Śr lut 25, 2009 9:57 pm 
[i]Instrukcja wprowadzania i przekazywania danych w systemie informacji oświatowej przy użyciu programu SIO wersja 3.5 (dane wg stanu w dniu 10 września 2008 r.)[i]
1) Przy pierwszym uruchomieniu programu na komputerze, użytkownik zostanie poproszony o wprowadzenie pierwszego hasła. W tym miejscu prosimy wpisać: SIO
2) Po poprawnym wprowadzeniu hasła i naciśnięciu na przycisk ‘Zaloguj’, przechodzimy do kolejnego okienka. Pierwszym użytkownikiem, który zarejestruje się w programie musi być tzw. administrator, czyli osoba, która podczas użytkowania programu będzie miała prawa
do tworzenia nowych kont dla innych użytkowników. Posiadanie takiego konta od wersji 3_5 jest niezbędne do korzystania z programu SIO.
3) Wypełnienie wszystkich pól jest obowiązkowe. Jeśli któregoś z nich nie wypełnimy zostanie wyrzucony komunikat o błędzie. Treść komunikatu będzie adekwatna do czynności, którą źle wykonaliśmy (niewypełnienie wszystkich pól, długość hasła jest krótsza niż 6 znaków, wartość w polu ‘Hasło’ i ‘Powtórz hasło’ nie jest taka sama).
4) Po poprawnym wypełnieniu okienka wciskamy przycisk ‘Zapisz’ i przechodzimy do głównego programu. Tu w odróżnieniu od poprzednich wersji widzimy po pierwsze, kto jest obecnie zalogowany, po drugie w górnym prawym panelu pojawia się opcja ‘Hasło’.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: logowanie do SIO
PostNapisane: Pn wrz 07, 2009 12:00 pm 
Tak sobie myślę, że osoby piszące ten program zbyt dużo czasu spędzają na kontach administracyjnych:

Zainstalowałem 3.7.0 i wprowadziłem użytkownika administrator.
Ponieważ nie było specjalnej potrzeby tego ukrywać - hasło udostępniłem innej osobie (nie administratorowi) do wprowadzania danych. Z konta domenowego (w2k3) tej osoby okazało się, że login/hasło administratora jest niepoprawne. U mnie działa. Nic to. Loguję się raz jeszcze i zakładam użytkownika dla tej osoby. Rzeczona osoba loguje się, i co? I nic, login tej osoby nie jest dostępny w menu wyboru. Pozdrowienia dla programisty, który uznał, że administrator systemu i wprowadzający dane działają z tego samego konta. Wygląda to tak, jakby dane w pliku passwd.dat były sklejane z danymi logowania do komputera.

Sprawa numer dwa. Wszystkie pliki jednostek zostają automatycznie wrzucane do odpowiedniego folderu w D&S. Być może sensowne - jeśli oczekujemy, że tylko jeden użytkownik będzie się tym zawsze zajmował. I jeśli oczekujemy, że nasz dysk będzie zawsze sprawny. Ale ja na przykład robię kopie zapasowe z centralnego miejsca na innym dysku - więc wszystkie katalogi muszę podmieniać.

Proponuję trochę potestować program na kontach z ograniczonymi uprawnieniami i w wielodostępie, zanim się go wypuści.

Odpowiedz z cytatem  

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2